top of page

Nieuwe Kloostertuin wil oude hoogstamboomgaard bewaren

 

Nieuwsblad - Haacht / Tildonk - 14 december 2019

 

De vrijwilligers van de Nieuwe Kloostertuin vzw in Tildonk hebben zich tot doel gesteld om de hoogstamboomgaard met iets minder dan tweehonderd overgebleven fruitbomen, voor de toekomst te bewaren.

“Negentig procent van de bomen is al verdwenen”, zegt Elke Van den Broeck die rooipremies van de jaren ‘60 als één van de oorzaken ziet. “De premies werden gegeven om hoog- door laagstammen te vervangen, waardoor veel hoogstamboomgaarden verdwenen.”

De vzw wil dit proces nu omkeren door de tuin niet alleen te onderhouden maar ook nieuwe bomen aan te planten. “We hopen zo op een verantwoorde manier de zeldzame appelsoorten in hun voortbestaan te verzekeren”, zegt ze.

Onlangs werd hiervoor de eerste aanzet gegeven. In samenwerking met Nationale Boomgaarden Stichting werden afgestorven bomen al vervangen en ook een aantal plaatsen voorzien voor nieuwe appelaars, perelaars, pruimenbomen en kriekelaars.

“Daarnaast werken we aan een gids waarmee je een wandeling zult kunnen maken langs de variëteiten en zelf een beetje pomoloog wordt”, voegt ze eraan toe.

“In de wandelgids wordt gevraagd naar de insteek van de deelnemers.”

Om dit alles mogelijk te maken, zoekt de vzw nog vrijwilligers die willen deel uitmaken van de tuindersgroep. (jct)

bottom of page