top of page
Hoe het begon


Het project voor de Nieuwe Kloostertuin Tildonk werd geboren op een lenteavond in het voorjaar van 2013.  

 

Toen kwamen Els, Johan, Geert en Valère nietsvermoedend en wat afwachtend samen rond het idee om iets te doen met de oude kloostertuin van het Ursulinenklooster.  

 

En hoewel "iets" toen  zo ongeveer alles was wat we wisten, ontspon er zich algauw een  levendige discussie. Op het einde van de eerste avond werd een droom geboren. Een sterke wil om deze oude prachtige plek in ere te herstellen met veel aandacht voor het welzijn van mensen en dieren.

 

De eerste werkdag eind november 2013 kwamen er vier dapperen opdagen. Erna, Ethel, Jo en Inge bleven hangen en samen richtten we de VZW Nieuwe Kloostertuin Tildonk op. 

 

De structuur


De tuin is eigendom van Immo Kwaliteitsfonds VZW (voor ONS het vroegere KVLV). De VZW NieuweKloostertuinTildonk heeft een beheersovereenkomst van onbepaalde duur voor het beheer van de tuin, het park en het vochtig grasland. Daarvoor betaalt ze een jaarlijkse huurprijs van +/- 1.200 Euro.

 

De VZW werd opgericht door 8 mensen. De algemene vergadering komt een paar keer per jaar samen en is samengesteld uit een 10 tal medewerkers. Zij beslissen mee over de algemene strategie.

 

De tuindersgroep bestaat uit alle mensen die regelmatig meewerken. Zij beslissen mee wat er op het terrein gedaan wordt, wat er geplant wordt en wat er met de eventuele overschotten gedaan wordt.

 

Waarom dit project?

Met dit project willen we enerzijds gezonde, ecologische lokaal geteelde groenten fruit en kruiden beschikbaar stellen aan iedereen. Er bestaan reeds vele manieren om aan gezonde groenten te geraken. Je kan je aansluiten bij een CSA, groentenmanden kopen, zelf gaan oogsten op een zelfoogstboerderij of een stukje tuin huren.

 

In de nieuwe kloostertuin willen we bewust geen financiële drempel introduceren. Er wordt geen lidgeld gevraagd, iedereen die wil meewerken kan genieten van gezond voedsel. Elke bijdrage is waardevol. Bovendien zorgt het samenwerken ervoor dat de kosten veel lager zijn en dat het werk gedaan wordt, ook als je omwille van omstandigheden even niet in de tuin kan werken.

 

Anderzijds willen we ook een stukje openbare ruimte maken. De tuin ligt in het hartje van Tildonk en leent zich uitstekend om te wandelen, praten en rusten.

 

Plannen voor de volgende jaren


Volgende projecten staan op stapel:

 

- aanleg van een voedselbos 

- aanplant van nieuwe fruitbomen

- meer bloemen en kruiden in de tuin

- verzorging/snoei oude fruitbomen

- aanvulling planten bessen en kleinfruit

- aanplant van leifruit

- uitbouw van het educatieve aspect

- samenwerking met andere verenigingen

- uitbouwen van de schuur tot een ontmoetingsruimte

- .....

 

Vossenproof kippenhok


Download hier de kippenren-folder!

 

bottom of page