top of page

Vlaamse Landmaatschappij kent subsidies toe !

Artikel uit het nieuwsblad - Conny Justé  -  Maandag 31 januari 2022 

Volkstuinen krijgen geld voor uitbreiding waardoor ook mensen met een handicap er terechtkunnen

Dankzij subsidies van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), goed voor 249.000 euro, kunnen veertien volkstuinprojecten uitbreiden.Deze subsidie zorgt voor een nieuwe impuls voor  NKT, de Nieuwe Kloostertuin Tildonk

In onze provincie zijn de projecten van Oostrem vzw uit Herent en de Nieuwe Kloostertuin in Tildonk bij de gelukkigen.

 

Op 1 oktober vorig jaar lanceerde de Vlaamse Landmaatschappij een oproep voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen en de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinprojecten. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap moesten daarbij centraal staan. De veertien projecten die uiteindelijk zijn geselecteerd, krijgen tot maximaal 20.000 euro subsidie van de Vlaamse regering. Ze kunnen van start gaan vanaf 1 februari en maximaal drie jaar duren.

Tot de winnaars behoort de Nieuwe Kloostertuin in Tildonk. Sinds 2014 tuinieren tal van vrijwilligers er geregeld samen in de oude tuin van het Ursulinenklooster. Van bij de start werd de tuin vooral als bindmiddel voor de buurt opgezet, niet zozeer om op te brengen. De beherende wist enkele partners rond zich te scharen, zoals lmmo Kwaliteitsfonds vzw, het Sint-Angela lnstituut en natuurboerderij ‘t Speckbosch, om de volkstuin een nieuwe impuls te geven.

Schapen laten grazen

“We willen onder meer drie nieuwe ontmoetingsplaatsen creëren, waarvan één overdekte die ook door de Sint-Angelaschool als openluchtklas kan worden gebruikt”, vertelt voorzitter Paul Thys. Terwijl ze er ook tuiniercursussen willen organiseren, wordt een deel van de tuin afgespannen voor de schapenboer van ’t Speckbosch, om er schapen te laten grazen.

Rolstoeltoegankelijk

Daarnaast viel ook de volkstuin van de vzw Oostrem uit Herent in de Vlaamse prijzen. De vereniging bouwde een grote schuur van de Benedictushoeve om tot een groot para-agrarisch atelier, waar personen met een beperking in de tuin werken. Met de subsidie kan de tuin rolstoeltoegankelijk worden en kunnen er nog meer bomen en struiken voor klein fruit worden geplant, naast de creatie van rust- en belevingshoeken en enkele picknickbanken.

Daarnaaast komt er nog een zintuigentuin met waterpartij en een afgeboorde moestuin.

Artikel uit het nieuwsblad - Conny Justé  - Maandag 31 januari 2022 

bottom of page